Qigong Upplands-Bro picture

Skillnad mellan Qigong och fysisk träning

Yuan Gong

Qigong och fysisk träning skiljer sig väsentligt från varandra. Fysisk träning använder fysiska rörelser för att stärka kroppen och bygga upp kondition. Qigongträningen ser ofta mycket enkel och stillsam ut och den som inte vet kan ibland tänka att 'de rör sig så sakta, det där är väl ingenting att träna'. Ändå verkar Qigongen stärkande både för kroppen och medvetandet och konditionsmässigt kan den som tränar Qigong ofta klara fysiska prestationstester mycket bra.

Qigong bygger på rörelser, andning, medvetandeaktiviteter och ibland också ljud.

  • Yuan Qigong är byggt på noggrant utvalda naturliga rörelser, med en blandning av anspänning och avslappning. Andningen och ett aktivt använt medvetande synkroniseras med rörelserna. Ibland används speciella ljud som får vibrera i kroppen.

  • Metoderna konstrueras för att uppnå qigongtillståndet ”lugnt, avslappnat och naturligt”, höjer effektivt energinivån och förbättrar cirkulationen i kroppen och därmed hälsan. Medvetandet tränas till fokusering och höjer koncentrationsförmågan i vardagen.

  • Qigong aktiverar kroppens självläkande förmågor, lindrar olika sjukdomssymptom och t.o.m. läker sjukdomar helt. En effektiv metod som tränas rätt och flitigt kan fungera som en föryngringsprocess.

  • Qigong gör medvetandet mer känsligt och närvarande och utövarens medvetenhet om vad som händer i kroppen stärks. Allteftersom medvetandet blir renare och klarare utvecklas även visdom.

  • I qigong, samverkar medvetandet och kroppen för att öka och förbättra cirkulation av Qi i kroppen som i sin tur förbättrar alla kroppsfunktioner. Fysisk träning å andra sidan använder huvudsakligen viljan för att prestera fysiska övningar och kroppens Qi förbrukas istället för att byggas upp.

  • De som vill ha mer fysiskt och mentalt krävande qigong kan även träna längre pass av Ren Yuan och lägga till squats. Alla Yuan Qigong metoder som tränas flitigt under en längre tid gör kroppen stark, smidig och "lagom" muskulös (långa starka muskler).

  • Tung och intensiv fysisk träning skadar kroppen, sliter på senor, leder och muskler och kan trigga inflammatoriska processer. Idrottare och människor som tränat intensivt under längre tid tvingas ibland avsluta träningen p.g.a. skador. Qigong ger inga fysiska skador; den är tvärtom välgörande ju längre man tränar, och är en god livsstil för alla åldrar.
Kontakta oss Facebook

© copyright; 2019 Yuan Qigong Sverige